Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

La Universitat de Vic homenatja Ricard Torrents

Ricard Torrents, en el transcurs de l'homenatge que li va retre la Universitat de Vic
Foto: UVic

 

 
Portada de la lliçó de jubilació de Ricard Torrents

La Universitat de Vic (UVic) va homenatjar, el 27 d'abril passat, Ricard Torrents, membre i secretari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC,  que va ser el rector fundador de la universitat de la capital d'Osona. En el transcurs de l'acte, Torrents va pronunciar la lliçó de jubilació «Què és la Universitat o de la conveniència de rellegir Humboldt».

Ricard Torrents va néixer a Folgueroles el 1937. Va estudiar humanitats, filosofia i magisteri al seminari de Vic, teologia i ciències bíbliques a Roma i filosofia i literatura a Tübingen. La seva activitat professional ha estat ensenyar llengua i literatura catalanes. És traductor líric de l'hebreu i de l'alemany, crític literari i autor de monografies sobre Jacint Verdaguer. Ha estat rector de la Universitat de Vic des que es va crear, el 1997, fins al 2002. Anteriorment, va ser director del Col·legi Sant Miquel de Vic, membre fundador, primer director i director general dels Estudis Universitaris de Vic (EUV), i director de l'Escola de Mestres dels EUV. Ha publicat diversos assaigs sobre la universitat. És membre del consell fundador i redactor de la revista Reduccions; presideix el consell d'Eumo Editorial (empresa que fundà el 1979) i d'Eumo Gràfic, empreses vinculades a la Fundació Universitària Balmes. És president de la Societat Verdaguer i fundador i redactor de la revista científica Anuari Verdaguer. Ha rebut el Premi Serra d'Or el 1996 i el 1997.

«Què és la universitat o de la conveniència de rellegir Humboldt», per Ricard Torrents:

Encomi de Ricard Torrents, per Ramon Pinyol:

 

La SCHCT commemora el tercer centenari del naixement de Buffon i Linné

Alguns dels participants a la visita al jardí botànic Marimurtra
Foto: Carles Puig

La Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), en col·laboració amb la Institució Catalana d'Història Natural i la Societat Catalana de Biologia, i amb el suport de l'Ajuntament de Blanes i la Fundació Carl Faust, va organitzar un doble homenatge, a Carl von Linné i a Georges-Louis Leclerc, comte de Buffon, amb motiu del tercer centenari del naixement de tots dos naturalistes.

L'acte es va dividir en dues parts: la primera, el dia 27 d'abril, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona, amb conferències d'Antonio González Bueno i Martí Domínguez sobre les figures dels dos homenatjats, i de Raimon Sucarrats, Pasqual Bernat i Agustí Camós sobre la influència, a casa nostra, d'ambdós naturalistes. La segona part, l'endemà, va consistir en una visita al jardí botànic Marimurtra, de Blanes, i un memorial d'homenatge --al templet de Linné d'aquest jardí--, a Linné, Buffon i els naturalistes blanencs Antoni Palau i Verdera, Joan Francesc Bahí i Carl Faust.

Cèsar Blanché, patró de la Fundació Privada Carl Faust, va rebre els participants a l'entrada del jardí, es va congratular de poder col·laborar amb les filials de l'IEC i va posar a disposició dels participants les instal·lacions i la documentació que la Fundació conserva i administra. L'Ajuntament de Blanes va oferir un refrigeri al recinte del jardí.

 

Els escriptors catalans denuncien la vulneració dels seus drets

L'ACEC i l'AELC elaboren un manifest amb deu punts que recullen els greuges, el qual té el suport de Salvador Giner

D'esquerra a dreta: Salvador Giner, president de l'IEC; Guillem-Jordi Graells, president de l'AELC, i José Luis Giménez-Frontín, secretari general de l'ACEC
Foto: Carme Esteve

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) van presentar el 18 d'abril passat, amb motiu de Sant Jordi, un manifest que denuncia la vulneració dels drets que, actualment, pateixen els autors al nostre país. Guillem-Jordi Graells, president de l'AELC, i José Luis Giménez-Frontín, secretari general de l'ACEC, acompanyats de Salvador Giner, president de l'IEC --que ha estat designat membre del nou Consell Assessor de l'ACEC--, van presentar el manifest als mitjans i van ressaltar els atacs als drets d'autor que pateixen actualment escriptors i traductors en assumptes com la negativa a establir el pagament per part de les administracions en el préstec bibliotecari, la dificultat per renovar l'acord amb la indústria pel cànon de còpia privada, o la vulneració de la Llei de propietat intel·lectual que efectuen algunes editorials.

Consell Assessor de l'ACEC

José Corredor-Matheos

Salvador Giner

Romà Gubern

Joaquín Marco

Eduardo Mendoza

Miquel de Palol

Salvador Pániker

Cristina Peri Rossi

Carme Riera

Manuel de Seabra

 

Decàleg-manifest dels autors:

 

Els directors d'ESADE i IESE analitzen els centres de formació empresarial

D'esquerra a dreta, Jordi Canals, Pere Puig i Carlos Losada
Foto:Montse Catalan

Jordi Canals, director d'IESE, i Carlos Losada, director d'ESADE, van analitzar el 3 de maig passat els centres d'estudi de formació empresarial en el marc del cicle de conferències «Factors dinamitzadors de l'economia catalana», que organitza la Societat Catalana d'Economia (SCE) de l'IEC.

Conferència de Carlos Losada:

Esquema de la conferència de Jordi Canals:

 

Properes activitats

Nous debats científics per al segon Matinal de l'Evolució

Demà, dissabte 12 de maig al matí, l'auditori Joan Plaça, del Jardí Botànic de la Universitat de València, acollirà el segon Matinal de l'Evolució, coorganitzat per l'IEC i la Societat Catalana de Biologia, entre d'altres institucions i entitats.

Es tracta d'una jornada en la qual es plantejaran tres temes relacionats amb l'evolució biològica i s'obrirà la discussió amb els més de cent cinquanta participants inscrits, tots ells ensenyants de centres de secundària i batxillerat. La jornada es clou amb un debat general moderat pel membre de l'IEC Juli Peretó.

L'any passat ja es va celebrar amb gran èxit la primera edició del Matinal amb ponències sobre la teoria evolutiva, les aplicacions pràctiques i les manipulacions creacionistes. Enguany, es proposa un programa que inclou aspectes de genètica evolutiva, els grans interrogants sobre els orígens dels humans i una incursió en la història de l'evolucionisme a València.

Programa del segon Matinal de l'Evolució

 

Maó aplega experts internacionals en la quarta edició de l'Escola Europea de Primavera d'Història de la Ciència

La seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME), entitat adherida a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), acollirà dijous, divendres i dissabte vinents, 17, 18 i 19 de maig, la 4a Escola Europea de Primavera d'Història de la Ciència, que se celebra bianualment, des del 2001, a Maó. L'edició d'enguany, organitzada per l'IME, la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l'IEC, i l'European Society for the History of Science –que hi participa per primer cop–, es presenta sota el títol «Història de la ciència i divulgació: Publicitat i propaganda».

Programa:

 

Lliurament dels premis de les proves Cangur 2007

El proper 22 de maig, a les 18.30 hores, a la sala d'actes del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, se celebrarà l'acte de lliurament dels premis de les proves Cangur 2007, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques de l'IEC. A l'acte hi assistiran Salvador Giner, president de l'IEC, i Lluís Ferrer, rector de la UAB.