Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

 

Salvador Giner analitza a Andorra el present i el futur de les acadèmies científiques

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, va oferir el passat 19 d'abril, la conferència «El present i el futur de les acadèmies científiques», en el marc del cicle que la Societat Andorrana de Ciències (SAC)  dedica, aquest any, a la celebració del primer segle de l'IEC. L'acte es va celebrar a la sala d'actes de La Llacuna Centre Cultural d'Andorra la Vella.
 
Salvador Giner va oferir una visó sociològica de la importància que mantenen les acadèmies de cara al futur i també una breu pinzellada de les activitats de l'Institut en l'any del centenari, que es veurà completada amb la presència a Andorra de l'exposició itinerant «L'Institut d'Estudis Catalans, 1907-2007. Un segle de cultura i ciència als Països Catalans», actualment a Girona.

«El present i el futur de les acadèmies científiques», per Salvador Giner:

 

Ana María Cetto analitza l'energia nuclear del futur

Ana María Cetto, en el transcurs de la conferència
Foto:Jordi Pareto

La física mexicana Ana María Cetto, de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (IAEA), de Viena (Àustria), va analitzar, el passat 17 d'abril, a la seu de l'IEC de Barcelona, el futur de l'energia nuclear. La conferència va ser organitzada per l'Associació Catalana de Comunicació Científica.

 

Properes activitats

La Universitat de Vic homenatja Ricard Torrents

Aquesta tarda, a les 19 hores, tindrà lloc a l'Aula Magna de la Universitat de Vic (edifici Torre dels Frares, carrer de la Laura, s/n, de Vic) la lliçó de jubilació i l'homenatge al membre i secretari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, Ricard Torrents.

La lliçó que llegirà Torrents, qui va ser rector fundador de la Universitat de Vic i de la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris, serà "Què és la Universitat o de la conveniència de rellegir Humboldt". L'encomi de l'homenatjat anirà a càrrec de Ramon Pinyol i Torrents, professor de la Facultat de Ciències Humanes, Traducció i Documentació.

 

L'IEC proposa l'estudi de deu testimonis del cànon del pensament català del segle XX

Des de La nacionalitat catalana, d'Enric Prat de la Riba, fins a l'assaig Un país sense política, de Joan Fuster, durant deu sessions, entre el 2 i el 8 de maig, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ofereix la possibilitat d'estudiar i debatre les obres i figures més representatives del pensament i la cultura catalanes del segle XX. La iniciativa es presenta com a «Curs d'Alts Estudis sobre cultura, política i societat (1907-2007), Deu testimonis del segle XX / Deu lliçons per segle XXI», i forma part del programa commemoratiu del centenari de l'IEC.

A més de Prat de la Riba i Fuster, seran objecte d'anàlisi Joan Maragall – La ciutat del perdó– , Eugeni d'Ors –Glosari–, Alexandre Galí – Per la llengua i per l'escola–, Carles Riba –Elegies de Bierville–, Josep Ferrater Móra – Les formes de la vida catalana–, Jaume Vicens Vives –Notícia de Catalunya–, Maria Aurèlia Campmany –La dona a Catalunya– i Francesc de B. Moll – Els altres quaranta anys– .

Cada sessió comptarà amb un ponent, contrapuntat, al final, per un altre membre de l'IEC, abans del col·loqui. La sessió inaugural, que se celebrarà com totes a la seu de l'IEC a Barcelona, serà a les 4 de la tarda de dimecres vinent, amb la presidència d'Antoni Riera, vicepresident de l'Institut i president de la Comissió Executiva del centenari, i del president de la SFCS, Joan Vilà-Valentí. Ricard Torrents hi llegirà la ponència «El procés de recuperació nacional», sobre el pensament de Prat de la Riba, a càrrec de Josep M. Puig Salellas, que no podrà assistir degut a una indisposició. El contrapunt serà a càrrec d'Antoni Serra Ramoneda.

Programa del curs:

 

Un cicle analitza els canvis en la producció i consum dels aliments

El Centre Català de la Nutrició (CCNIEC) i l'Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l'IEC, organitzen els propers 10 i 11 de maig les jornades "Present i futur de les relacions alimentació-salut: noves necessitats i nous aliments".

El cicle es proposa fer un balanç actualitzat de les relacions de la dieta amb les principals patologies humanes i analitzar els canvis que estan operant en la producció i en el consum dels aliments.

Programa del curs: