Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


El DIEC, best seller de Sant Jordi
Salvador Giner, president de l'IEC, comenta el nou DIEC amb dos jovres compradors
Foto: Montse Catalan

Un cop ja s'ha acabat la diada literària de Sant Jordi, els editors i llibreters fan balanç de les xifres de vendes de llibres. Enguany, tal i com titulava l'Avui, no hi ha hagut sorpreses. Espinàs, amb el seu Relacions Particulars ha estat el "vencedor" de la categoria de llibres en català de no-ficció; Pàmies, amb Si et menges una llimona sense fer ganyotes, ha acabat primer en l'apartat de ficció catalana. En castellà de no-ficció, el més venedor ha estat Sebastià Serrano i els seus secrets de la felicitat, mentre que en les obres de ficció, el primer ha estat La sangre de los inocentes de Julia Navarro. Sense (grans) sorpreses.

Però si mirem un esglaó més avall, a la segona posició del llistat, hi apareix una obra que, a priori, no hauria d'ésser entre els lllibres més venuts: la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, el DIEC2. No és habitual que un diccionari i, en general, una obra de consulta esdevingui un best seller i, tanmateix, el DIEC2 ha trencat aquesta norma. El diccionari normatiu assoleix la medalla de plata en aquesta cursa de vendes, en l'apartat de català no-ficció, òbviament.

Aquest fet és un clar indicador de la bona acollida que ha tingut el DIEC2 no només per part de la premsa, sinó també per part del públic, que ha convertit un diccionari en un supervendes de Sant Jordi, tot i que la temàtica, la voluntat de l'obra i el seu preu (67 euros) puguin no semblar les més adients per assolir unes xifres de vendes tan elevades. Segons Fèlix Riera, director editorial d'Edicions 62 que conjuntament amb Enciclopèdia Catalana formen el consorci que ha publicat el DIEC2, "aquest èxit s'ha assolit perquè el nou DIEC era una obra esperada des de fa molts anys i  gràcies a la campanya de comunicació que s'ha realitzat, que ha arribat a un públic molt ampli". "Actualment", afegeix Riera, "ja hem col·locat al mercat uns 15.000 exemplars, i en un any i escaig, podríem arribar als 20.000". Un èxit absolut.

Un altre punt d'optimisme pel que fa a l'acceptació del nou Diccionari és l'allau de visites que ha tingut el web de l'IEC des que es va posar en línia el DIEC2. En poc més d'una setmana, ja s'han realitzat més de 100.000 consultes a la nova edició electrònica del DIEC.

La segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) incorpora 3.213 nous articles i en suprimeix 791 de la primera, publicada l'any 1995. En total, conté 69.988 articles, 2.422 més que la primera edició; 12.460 accepcions més: 132.460, enfront de 120.000; 343 subentrades més: 17.343, enfront de 17.000; 14.007 definicions més: 117.007, enfront de 103.000, i 6.234 exemples més: 50.234, enfront de 44.000.

El Diccionari, tresor col·lectiu, per Salvador Giner:

Salvador Giner a Els matins (TV3):

Més informació sobre el DIEC