Torna a les notícies
Josep Guitart, membre de l’IEC, elegit vicepresident de la Unió Acadèmica Internacional en representació de l’Institut
24/05/2013

Josep Guitart, membre de la Secció Històrico-Arqueològica i representant de l’IEC a la Unió Acadèmica Internacional (UAI), va ser elegit vicepresident d’aquesta organització en l’Assemblea General que es va celebrar del 12 al 17 de maig de 2013 a Magúncia (Alemanya). Guitart ocuparà el càrrec durant quatre anys. Amb la seva incorporació, el Buró o Consell Permanent ―l’ens responsable de preparar l’Assemblea General i de presidir les deliberacions, controlar la gestió en termes generals i el desenvolupament dels projectes― queda configurat amb la següent representació dels delegats: el presideix Noruega; la vicepresidència l’ocupen els delegats del Japó i de l’IEC, i els vocals són els delegats de França, la República Txeca, Rússia, Turquia, Austràlia  i Polònia.

La UAI, creada el 1919, comprèn actualment més d’un centenar d’acadèmies procedents de seixanta-tres països i de tots els continents. Els seus objectius són, entre altres, iniciar, reconèixer i promoure projectes de recerca internacionals d’envergadura en l’àmbit de les ciències socials i les humanitats, a més d’afavorir la cooperació interacadèmica. Ha promogut més de tres mil obres ―diccionaris, enciclopèdies, etc.―, moltes de les quals son avui instruments de referència fonamentals. L’IEC, que en forma part des del 1922, ha participat en diversos d’aquests projectes, en set dels quals segueix actiu actualment. D’aquests, destaquen el Corpus Vitrearum Medii Aevi, que ha catalogat, ha fotografiat i ha inventariat els vitralls gòtics i renaixentistes de Catalunya; el Glossarium Mediae e Latinitatis Cataloniae, que se centra en el llatí medieval català i el naixement de la llengua catalana i la resta de llengües romàniques; el Corpus des Troubadours, que aplega, entre altres, un bon nombre dels trobadors catalans més coneguts, com Guillem de Cabestany, Cerverí de Girona o Guiraut Riquier, i el Corpus Antiquitatum Americanensium, dedicat a l’estudi i publicació de les antiguitats precolombines i les seves col·leccions a Amèrica i Europa.

Una de les darreres iniciatives en la qual ha treballat l’IEC sota els auspicis de la UAI és el Seminari Internacional «Ciutats mediterrànies: civilització i desenvolupament», que es va celebrar el mes de novembre de 2011 a l’Institut. En el marc del seminari, durant dos dies es van aplegar experts de diversos països per a debatre l’aportació de les ciutats en l’evolució històrica de la regió mediterrània. En l’assemblea de la UAI celebrada el mes de gener de 2012, Antoni Riera, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, va presentar la proposta de convertir aquesta iniciativa en un programa de recerca. La proposta va ser molt ben rebuda i actualment el programa de recerca està en procés de gestació.