Torna a les notícies
Samuel Moyn, professor de la Universitat de Colúmbia, obre el cicle Sobirania i drets de les nacions de l’IEC
22/10/2012

La conferència «Drets i sobirania a l’època contemporània», pronunciada pel professor d’història de la Universitat de Colúmbia Samuel Moyn el 22 d'octubre a l'Institut d'Estudis Catalans, va obrir el cicle Sobirania i drets de les nacions, organitzat per l'Institut i que se celebrarà fins a la primavera de l'any vinent. Samuel Moyn s’ha especialitzat en la història intel·lectual de l’Europa moderna —amb un interès especial per França i Alemanya, el pensament polític i jurídic, la teoria historicocrítica i els estudis jueus— i en la història dels drets humans.

Moyn va explicar com ha evolucionat la relació entre els drets humans i l’autodeterminació al llarg de la història moderna. Va assenyalar que, tot i estar reconegut en la Declaració Universal del Drets Humans, el dret d’autodeterminació va tenir un declivi moral després del procés de descolonització i que ara ha revifat en el context de la crisi econòmica. Pel que fa a la situació actual a Catalunya, Moyn va afirmar que «els catalans hauran de lluitar pel seu dret a l’autodeterminació» i fer veure per què la independència de Catalunya pot ser una causa d’interès mundial.

El cicle Sobirania i drets de les nacions inclou també les conferències «Qui decideix realment? A propòsit de la naturalesa del jo», de Manuel Cruz Rodríguez, catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona, el 12 de novembre; «Sobirania al segle XXI. És possible? Té sentit?», de Joan Subirats, de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, el 14 de gener; «Westfàlia, postWestfàlia i sobiranies nacionals», de Carles Boix, de la Universitat de Princeton, l’11 de març, i «La nació: pot sobreviure sense el seu propi estat?», de Montserrat Guibernau, de la Universitat de Cambridge, el 18 de març.

 

La conferència es pot veure a la videoteca de l'IEC

Recull de premsa