Notícies i actualitat
El periodista i filòleg romànic Joaquim Maria Puyal i Ortiga (Barcelona, 1949) ha estat nomenat membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). S’incorporen, també, a l’acadèmia, com a membres corresponents, José Sarukhán Kermez, Manuel González González i Andrés Urrutia Badiola.
Des del 1976, Puyal ha desenvolupat la seva carrera periodística a la ràdio i a la televisió en llengua catalana, a partir del convenciment que la feina del periodista podia contribuir de manera decisiva a la normalització lingüística, després dels quaranta anys de repressió del règim franquista.
També s’incorporen a la Secció Filològica de l’IEC, però com a membres corresponents, Manuel González González (Santiago de Compostela, 1951) i Andrés Urrutia Badiola (Bilbao, 1954). González és doctor en filologia romànica per la Universitat de Santiago de Compostel·la, catedràtic de Filologia Romànica de la mateixa Universitat i membre de la Real Academia Galega i de l’Instituto da Lingua Galega. Ha estat una de les personalitats conspícues de la lingüística gallega, amb un paper clau en la normativització del gallec. D’altra banda, Andrés Urrutia, llicenciat en dret per la Universitat de Deusto i professor d’aquesta Universitat és, des del 2005, el president d’Euskaltzaindia, la Reial Acadèmia de la Llengua Basca. Urrutia ha coordinat i impulsat la creació d’un marc de col•laboració entre lingüistes i juristes per a avançar en el desenvolupament del llenguatge jurídic en euskera i, des d’Euskaltzaindia, ha contribuït a l’impuls d’aquesta llengua en l’àmbit social i institucional.
Finalment, José Sarukhán Kermez (ciutat de Mèxic, 1940) ha estat nomenat membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques. Doctor en Biologia per la Universitat de Gal·les, el seu treball s’ha dirigit a la demografia i l’ecologia de poblacions de plantes, a la demografia comparada d’arbres, a l’estudi de cicles biogeoquímics en selves tropicals, a estudis sobre la biodiversitat a Mèxic, i a problemes ambientals globals i de desenvolupament sostenible.