Notícies i actualitat
En el marc de la III Jornada d'Estudis Internacionals sobre Arnau de Vilanova, l'Institut d'Estudis Catalans i la Facultat de Teologia de Catalunya han inaugurat avui divendres, 7 d'octubre, el Centre Internacional d'Estudis Arnau de Vilanova, que aplegarà el fons bibliogràfic i documental publicat al voltant del que va ser un dels referents intel·lectuals i científics a Catalunya en els segles XIII i XIV. Com ha recordat Josep Perarnau, membre de l'IEC i director del projecte, «els estudis sobre Arnau de Vilanova han estat sistemàtics i constants en els darrers cent anys a Catalunya».
El centre, amb seu al Seminari Conciliar de Barcelona, pertany a la Facultat de Teologia de Catalunya, amb règim de copatronatge amb l'IEC i amb la col·laboració de la Biblioteca Pública Episcopal. L'acte ha estat presidit pel president de l'Institut, Salvador Giner, i el cardenal i gran canceller de la Facultat de Teologia de Catalunya, Lluís Martínez i Sistach.
L'Institut d'Estudis Catalans i la Facultat de Teologia comparteixen diferents projectes. El més antic és l'Arxiu de Textos Catalans Antics, dirigit per Josep Perarnau, una revista especialitzada de gairebé mil pàgines i de peridodicitat anual que constitueix una aportació cultural de gran nivell, reconeguda per la Unió Internacional d'Acadèmies. Un altre projecte és el Corpus Scriptorum Cataloniae, que pretén reunir en un conjunt articulat les produccions literàries clàssiques en la llengua catalana. Dins la secció Corpus Biblicum Catalanicum, que impulsa l’Associació Bíblica de Catalunya en col·laboració amb les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, hi ha la secció dedicada a la producció teològica d’Arnau de Vilanova (Arnaldi de Villanova Opera Theologica Omnia), que es publica en coedició amb l’Institut d’Estudis Catalans.