Torna a les notícies
Maria Isabel Covas Planells, La Fageda i Cacaolat, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’IEC
16/01/2015

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) va lliurar el 16 de gener el V Premi Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició, a Maria Isabel Covas Planells, biòloga, farmacèutica i especialista en bioquímica clínica. El V Premi CCNIEC, a la millor iniciativa de la indústria alimentària, va ser  concedit a La Fageda i el III Premi CCNIEC Marc Viader, a la innovació en productes alimentaris, al Grup Cacaolat. L’acte, que es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’Institut, va ser presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC; Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i Glòria Cugat, subdirectora general de la Inspecció i Control Agroalimentari del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. L’obertura va ser a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

El V Premi CCNIEC Ramon Turró ha reconegut Maria Isabel Covas Planells «per la seva fructífera trajectòria investigadora en l’àmbit de la nutrició i el risc cardiovascular». Biòloga, farmacèutica i especialista en bioquímica clínica, la recerca que ha dut a terme ha aportat molts coneixements en l’àrea que estudia els efectes del consum d’oli d’oliva i de vi en la salut, i també d’un patró de dieta saludable com és la dieta mediterrània. Ha contribuït a aportar el més alt nivell d’evidència científica, mitjançant assajos clínics aleatoritzats, dels beneficis de la presa d’oli d’oliva, de vi i d’una dieta mediterrània en una població sana o d’alt risc cardiovascular.

Maria Isabel Covas va realitzar la tesi doctoral dirigint el Laboratori d’Anàlisis Clíniques, ubicat a l’Hospital Universitari del Mar de Barcelona. Posteriorment, es va incorporar com a investigadora a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), sota la direcció del doctor Jaume Marrugat, i va dirigir un grup de recerca propi centrat en nutrició i risc cardiovascular (CARIN) en el context de l’estudi Registre Gironí del Cor (REGICOR). Destaca per la coordinació del projecte europeu EUROLIVE sobre els efectes dels compostos de l’oli d’oliva sobre l’oxidació, així com per la participació en l’estudi PREDIMED sobre la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Així mateix, s’ha centrat en l’estudi dels mecanismes subjacents que poden explicar aquests beneficis de la dieta i alguns dels aliments que en són més característics com l’oli d’oliva i el vi. Els estudis que ha realitzat s’han enfocat a esbrinar els mecanismes units als efectes antioxidants i antiinflamatoris en la regulació de la funció endotelial o a nivell transcriptòmic. D’altra banda, ha aprofundit àmpliament en la biodisponibilitat dels compostos fenòlics de l’oli d’oliva i el vi i en la seva bioactivitat, ja que els polifenols són uns dels responsables clau dels beneficis de l’oli d’oliva. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (AESA) va establir una aŀlegació de salut sobre el consum de l’oli d’oliva basada en diversos treballs seus. La investigadora va formar part de la Junta Permanent del CCNIEC fins a l’any en què es va jubilar.

El V Premi CCNIEC, a la millor iniciativa de la indústria alimentària, ha reconegut la tasca de La Fageda, una cooperativa agrícola catalana d’iniciativa social sense ànim de lucre dedicada a la producció agroalimentària. Creada a Olot l’any 1982, desenvolupa la seva activitat dins el marc del Centre Especial de Treball, una granja de vaques per a la producció de llet i una planta d’elaboració de productes làctics. La Fageda fa més de trenta anys que genera oportunitats laborals innovadores i de qualitat per a persones amb discapacitat inteŀlectual o trastorns mentals greus.

El III Premi CCNIEC Marc Viader, a la innovació en productes alimentaris, ha estat atorgat al Grup Cacaolat, que des de l’any 1933 ofereix un batut de cacau de gran qualitat, que s’ha convertit en un referent de categoria, i que recentment ha creat el producte Cacaolat 0 %, l’únic batut de cacau amb 0 % de matèria grassa i 0 % de sucres afegits, ja que utilitza un edulcorant 100 % natural. El jurat també ha valorat el fet que Cacaolat 0 % és el primer batut amb font de fibra i apte per a celíacs.

El CCNIEC és format per la major part de grups de recerca reconeguts dels Països Catalans dedicats a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme. Creat el 1999, té per objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a millorar la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat. El jurat dels premis ha estat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Lluís Serra, Josep A. Tur, Abel Mariné, Montserrat Fitó i Montserrat Barbany Cahiz); el director general de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.
 

Recull de premsa